Inleiding
Heb je een idee over je eigen risico op burn-out? Hoeveel stress ervaar je en heeft dit een impact op je persoonlijke en professionele leven?
Doe de test en ga na hoe goed of hoe slecht het met jou gesteld is.
De KU Leuven heeft een vragenlijst ontwikkelt om de mate van het risico op het ontwikkelen van een burn-out te bepalen (zie ook http://www.burnoutassessmenttool.be). Deze test is niet ontworpen om de diagnose van burn-out te stellen, maar is er enkel op gericht om de burn-out klachten te meten. Het is tevens niet in staat om te differentiëren met andere problemen zoals depressie, bevlogenheid, middelengebruik etc. Toch kan het instrument nuttig zijn om je een soort van spiegel voor te houden, in welke mate je huidige manier van functioneren tot een burn-out zou kunnen leiden of er al erg dicht tegenaan leunt.
Je kan vrijblijvend deze vragenlijst invullen en krijgt op het einde het resultaat met wat duiding. (Hierbij worden de secundaire klachten niet bekeken, deze kan je in de volledige vragenlijst wel terugvinden.) Met dit resultaat kan je vervolgens zelf verder aan de slag met de nodige tips en tricks en hulpbronnen die verder aangehaald worden. De vragenlijst is volledig anoniem. Onafhankelijk van het resultaat kan je steeds bij VASO of andere hulporganisaties terecht indien je vragen hebt.
Aan het online invullen van de vragenlijst wordt momenteel nog gewerkt, hieronder kan je ook vinden hoe het werkt:
De vragenlijst bestaat uit 4 onderdelen met in het totaal 23 vragen:
- Uitputting
- Mentale distantie
- Emotionele ontregeling
- Cognitieve ontregeling
(Secundaire klachten kunnen ook bekeken worden, hiervoor zijn er 10 bijkomende vragen beschikbaar in de vragenlijst.)
De vragenlijst kan je hier vinden op de website van VASO of op de website van het BAT (https://burnoutassessmenttool.be/wp-content/uploads/2020/08/BAT-Vlaams.pdf – het gaat hier wel over de werkgerelateerde vragenlijst, enkel de eerste 2 pagina’s).
Per vraag dien je een score te geven in welke mate des stelling voor jou van toepassing is:
Nooit | Zelden | Soms | Vaak | Altijd |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Nadien tel je je score op en deel je dit door 23 (het aantal vragen). De totaalscore kan je in de eerste kolom van de tabel terugvinden. Je kan ook per onderdeel je score berekenen door het te delen door het aantal vragen van dat onderdeel.
Het kleur dat overeenkomt met je score geeft een indicatie van wat jouw risico op burn-out is. Een korte duiding bij je resultaat vind je hieronder:
Groen
Op basis van de antwoorden die je gaf is er bij jou geen sprake van burn-out. Uiteraard geeft deze vragenlijst maar een inkijk op een beperkt deel van jouw mentaal welzijn. Voel je toch dat er iets niet juist zit of heb je meer vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze werkgroep of met hulporganisaties zoals Doctors4Doctors of Arts In Nood.
Daarnaast betekent de afwezigheid van burn-out op dit ogenblik niet dat er geen risico is om in de toekomst burn-out te ontwikkelen. Het nemen van preventieve maatregelen is hierin niet te onderschatten. Neem dus gerust ook eens een kijkje bij de tips om burn-out te voorkomen.
Oranje
Jouw antwoorden wijzen op een risico op burn-out. Dit kan zowel betekenen dat je reeds burn-out hebt als dat je at risk bent om het te ontwikkelen. Omdat deze test enkel bedoeld is om de mate van het risico op een burn-out mee te geven is het belangrijk om een stap verder te zetten en verder hulp zoeken. Je kan hiervoor contact opnemen met VASO of rechtstreeks met hulporganisaties zoals Doctors4Doctors of Arts In Nood.
In vroege stadia zijn er zaken die je zelf kan ondernemen, maar je kan zonder het zelf te beseffen al snel het point-of-no-return passeren. Dit kan langetermijn gevolgen hebben en een impact hebben op je functioneren op het werk (en je privéleven). Daarom is het belangrijk hier niet licht over te gaan en niet bang te zijn om hulp te zoeken.
Rood
Op basis van de antwoorden die je gaf heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een burn-out. Burn-out is een complex gegeven dat niet volledig geanalyseerd kan worden met deze beknopte vragenlijst. We zijn blij dat je via deze weg al het initiatief genomen hebt om hulp te zoeken. Om het probleem grondig te analyseren en naar oplossingen te zoeken raden we je aan om de volgende stap te zetten en contact op te nemen met een hulporganisatie of een arts. Een overzicht van de opties vind je in onze flowchart.
In Vlaanderen zijn Doctors4Doctors of Arts in Nood de organisaties die zich voornamelijk inzetten voor artsen met problemen rond hun mentaal welzijn. Je kan ook altijd ons contactformulier invullen en dan zoeken we samen naar een oplossing.
Referentie:
- Schaufeli, W.B., De Witte, H. & Desart, S. (2020). Handleiding Burnout Assessment Tool (BAT) – Versie 2.0. KULeuven, België: Intern rapport.