Wat kan ik zelf doen?

Er is geen magische en universele oplossing om je mentaal welzijn te boosten, maar toch kan je met een aantal kleine zaken al veel bereiken. Vaak zijn het zaken die je wel zelf weet, maar niet altijd blijft toepassen. Hieronder geven we enkele tips mee over hoe je zelf preventief kan aan de slag kan gaan wanneer je merkt dat de stress/belasting te hoog wordt. Vele van deze elementen zijn zowel toepasbaar op het werk als in je privéleven en het is belangrijk dat je zo goed mogelijk op beide terreinen inzet. 

  • Maak tijd voor dingen die je graag doet. Een goede work-life balance is belangrijk, en we moeten durven tijd te maken voor dingen die we leuk vinden en die ons energie geven, zoals vriendschappen en hobby’s. Heb je moeite om deze ook effectief uit te voeren, geef ze dan een specifieke plaats in je agenda. Ook voor de fijne taken op het werk kan je proberen plaats maken, bij voorkeur doe je iets fijn om te starten met werken, en open je pas erna je mailbox enz. 
  • Ga op zoek naar je stressoren. Zet zelf op een rijtje welke zaken jou het meeste stress bezorgen. Wat slokt te veel energie op en wat kan je er zelf aan doen? 
  • Durf dingen uitbesteden. Breng je strijk naar de strijkcentrale, bestel een maaltijdbox of afhaalmaaltijd online en doe sommige aankopen via een webwinkel. Vele ziekenhuizen of publieke locaties hebben tegenwoordig ook zaken zoals een Bringmebox waar je pakjes in kunt laten leveren om die op een later tijdstip af te halen. Zo verlies je minder tijd.
  • Praat erover, beter vandaag dan morgen. Je zult al gauw ontdekken dat je niet de enige bent die het soms moeilijk heeft. Als je er niet over wil praten met mensen die je kent, kan je bijvoorbeeld contact opnemen met een psycholoog/psychiater, VASO of hulporganisaties zoals Doctors4Doctors en Arts In Nood
  • Durf te kiezen. Zowel op het werk als in je privéleven moet je durven kiezen en prioriteiten stellen. Kies voor de dingen die je graag doet en die je energie geven, laat de dingen die te veel energie kosten, vallen. 
  • Stel grenzen. Je hebt het recht om je grenzen te stellen en nee te zeggen wanneer iets niet haalbaar lijkt. Afgrenzen betekent ook soms eens buiten je broodje opeten en mails niet doorschakelen naar privé. 
  • Durf hulp te vragen. Het is oké om niet alles zelf te kunnen. Het is oké om eens hulp te vragen aan anderen. Mensen gaan je daar niet anders door behandelen.
  • Maak een planning. Stel je prioriteiten op een rijtje, houd ruimte vrij voor onverwachte gebeurtenissen en ga ook na of het realistisch is wat er van je verwacht wordt. Praat erover met anderen als het niet haalbaar lijkt. Probeer ook kleine zaken snel af te handelen zodanig dat ze niet te veel opstapelen. 
  • Doe slechts één ding tegelijkertijd. En neem hier ook je tijd voor. Multitasking is meestal niet efficiënt, en jezelf te veel haasten kost nodeloos veel energie. 
  • Geef jezelf wat rust. Las op tijd een pauze in. Er is ook niets mis mee om gewoon eens lekker niets te doen. Geniet van wat muziek, kijk eens door het raam naar buiten. Ook na het doormaken van een stressvolle of emotionele situatie is het nodig om tijd te nemen om hiervan te bekomen. Maar ook dagdagelijks neem je best vaak korte pauzes: tussen 2 consultaties 1 minuut naar de lucht kijken of een glas water halen. Je wint tijd. Want enerzijds onthoud je beter wat je hebt gedaan, anderzijds kan je dan de volgende taak beter aanpakken. 
  • Beweeg. Bewegen is gezond, dat zeggen we ook dagelijks tegen onze patiënten, maar doen we dat zelf wel genoeg? 
  • Kom eens buiten. En je kan dit perfect combineren met bewegen of een rustig momentje voor jezelf.  
  • Leef gezond. Gezond leven gaat je draagkracht en energie verhogen. Rook niet, beperk alcohol en koffie, eet gezond, beweeg en slaap voldoende. 
  • Pak problemen op het werk aan. Dit is een heel belangrijk element. Veel stress wordt veroorzaakt op het werk en het is dan ook een zeer belangrijke oorzaak van burn-out. Word je niet goed begeleid op het werk, is de werkdruk te hoog, is er onvoldoende appreciatie voor je inspanningen of heb je een ander probleem? Probeer hier dan samen met je stagemeester over te spreken en naar een oplossing te zoeken, want je hebt als assistent wel degelijk rechten en men dient zich hier aan te houden. Werkt dit niet of kan je er met hen niet over praten, neem dan zeker contact op met VASO. 

Zie je er geen beginnen aan of denk je dat je het zelf niet aankunt? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met VASO, ArtsInNood of Doctors4Doctors en dan proberen we samen een oplossing te vinden. 

Bezoek ook zeker eens de site van de geluksdriehoek: https://www.gezondleven.be/themas/mentaal-welbevinden/geluksdriehoek

Je vindt er vergelijkbare en aanvullende tips om te streven naar een gezond evenwicht op vlak van mentaal welzijn. Het gaat breder dan enkel het werkgerelateerde, maar je zal toch zien dat er veel zaken terugkomen.